Istorie si studiul SATI

Alocarea bugetelor in media online a tinut mereu de target-ul pe care il are un site. La inceput o agentie de media avea posibilitati destul de vagi de a stabili target-ul unui site. Trebuia sa te ghidezi dupa continutul site-ului (primele 2-3 luni, am intrat pe toate site-urile din portofoliile jucatorilor de atunci, erau in jur de 300 de site-uri).
Existau si studii demografice, dar rare si cu metodologii diferite. Era distractiv sa compari grupele ESOMAR de la ARBO cu veniturile in euro de la BOOM. Site-urile cu grupele ESOMAR scoteau 80-90% din target pe grupele A,B,C si se comparau cu veniturile peste 200E care scoteau sub 60%.
Studiile nu erau continue si pe cresteri anuale de 100% a traficului deveneau nerelevante in scurt timp. In plus, studiile erau facute pe cam 100 de site-uri, din cele 300-400 care se vindeau atunci. Existau si atunci acuzatii ca target-ul unor site-uri care nu au studiu demografic nu este cel real, sau ca unele metodologii de studiu incurajau anumite rezultate. Agitatia a caracterizat intotdeauna piata asta.
Ca sa se treaca peste aceasta etapa s-a muncit mult la realizarea unui studiu de audienta independent care sa cuprinda toti jucatorii mari din piata. Dupa un drum inutil de lung, s-a ajuns sa avem un astfel de studiu sub umbrela BRAT. Acum incep acuzele ca profilele sunt realizate artificial, iar traficul este facut de o parte din utilizatori. Formulat altfel, structura consumului nu este aceeasi cu structura utilizatorilor. Concret, daca un site are 30% femei, acestea nu fac 30% din trafic (afisari). Nu este foarte cunoscut faptul ca aceste date exista deja in partea de demografice din cadrul studiului SATI. Pentru agentiile sau clientii care au indoieli fata de anumite site-uri, pot verifica daca si structura consumului este similara profilului utilizatorilor.
Cred ca orice incercare de fraudare a sistemului prin spam sau alte mijloace, afecteaza coerenta dintre structura consumului si profilul utilizatorilor. Studiul SATI ofera in acest moment mai multe date decat sunt folosite sau de cat sunt necesare pentru nivelul pietei de acum. Este mult peste studiile disponibile in alte tari cu piete mult mai dezvoltate, dar nu este inca folosit la intreaga sa valoare.

Published by

Vlad

Educatia e cea mai buna investitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.