Rata de conversie

Cateva sute din peste 140 000 de semnaturi. Nici 1%. Mama ei de rata de conversie. Ce sa-i faci, atat s-a putut.

Foarte putini din zecile de mii care au semnat petitia pentru demiterea avocatului poporului au si iesit la un protest. Oamenii sunt nemultumiti, dar nici nu exista partid care sa profite de asta:
– PNL are o singura directie: “Impotriva PSD, pe tot felul de subiecte greu de inteles!”. E drept, PSD le-a furat din doctrina istorica (sprijinirea iniativei private nationale; da, un fel de nationalism moderat si o implicare mai mica a statului). Nu reusesc sa isi gaseasca un lider carismatic, dar oricum, doctrina e undeva ascunsa printr-un birou pe undeva.
– USR, tot o singura directie: “Noi nu furam ca PSD-ul!”. Au o imagine mai buna, dar n-au un lider carismatic, iar lozinca asta cu furatul a mai fost la o serie intreaga de alegeri (cam pana cand a castigat Basescu). Lor le lipseste total o doctrina.

Comparativ, PSD are 3 directii clare:
– dam la cei depedenti de buget (aici intra asistati sociali, bugetari, provincia si mediul rural
– dam la firme
– aparam de strainii care ne fura tara

Doctrinele politice si clasa politica sunt o expresie a societatii, dar in acelasi timp o societate evolueaza prin doctrina sau ideologie (sa zicem ca e modul prin care abordam problemele pentru a dezvolta o societate mai buna si mai prospera). Nu avem o miscare ideologica coerenta (ca sa nu spunem ca lipseste orice fel de ideologie). Eu as pune 3 piloni:
– prosperitate prin munca cinstita
– armonizarea societatii (discutia legata de integrarea minoritatilor, conditia femeilor in societatea romaneasca, micsorarea distantei dintre mediul rural si cel urban si a diferentei dintre orasele mari si restul oraselor de provincie)
– afirmarea specificului national si a initiativei nationale in cadrul UE si a tendintei de globalizare

Se pot detalia, se pot adauga multe, dar macar sa intelegem ca e vorba de a cauta o directie pentru urmatorii 50 de ani. Uitati-va la India care se apropie de 70 de ani de democratie, au cam invatat ce e aia, acum mai au de armonizat societatea. Incepem de la un punct mai avansat decat au fost ei acum 70 de ani, dar nu cu mult.
Nu, societatea nu evolueaza peste noapte. Ca exemplu, istoric, la 1900, 80% din populatia Romaniei era in mediul rural. La caderea comunismului, aveam peste 50% in mediul rural. Acum, cu plecarea la munca in strainatate, suntem la un 40-45%. Pana la sub 10% (media europeana) mai e cale lunga si n-am vazut inca un plan coerent de dezvoltare rurala. Cu toate ca UE ne-a impus niste tinte clare in domeniul asta, suntem foarte departe de a le implini si probabil vom plati diverse penalizari.

Published by

Vlad

Educatia e cea mai buna investitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.