Pentru conexiunile la puncte fixe se remarca o scadere a ritmului de crestere fata de semestrele precedente, doar 6%, ajungand la 2,27 milioane de conexiuni. Cele mai mari cresteri se remarca la conexiunile xDSL (40%) si cablu UTP/FTP (16%). Mai importanta este cota de piata pe care aceste conexiuni o ating, conexiunile xDSL ajung la 22% dupa doar 2-3 ani de cand au aparut pe piata, iar coneciunile UTP/FTP(in general, retele de cartier) devin majoritare cu 52%. Conexiunile dial-up aproape au disparut. Sunt tendinte normale avand in vedere pachetele telefon fix, cablu, internet si mobil aparute in ultimul timp.
Conexiunile mobile prezinta in continuare un grad scazut de utilizare, putin peste 21%. Numarul de conexiuni active crescand cu doar 9%. Aparent operatorii de telefonie mobila tot scot profit vanzand ieftin telefoanele scumpe pentru abonamente de date si cartele preplatite cu optiune de date, chiar daca optiunea de date nu este folosita. Totusi, cred ca, pe fondul crizei, se va incuraja si folosirea abonamentelor de date in cautarea cat mai multor surse de venit.
Cea mai interesanta metrica privind consumul de internet mi se pare capacitatea totala achizitionata pe international(pag 62):
Si aceasta da semne de incetinire a cresterii, de aceea cred ca din 2009 numarul de utilizatori si traficul se vor stabiliza. Asta inseamna o piata mult mai concurentiala decat a fost pana acum.
Dezvoltarea consumului de internet intra intr-o noua perioada. Pentru a se mentine trend-ul de crestere se simte nevoia unor programe guvernamentale pentru a incuraja folosirea internetului in mediul rural si in cadrul segmentului de varsta peste 45 de ani.
este si normal sa se dezvolte industria online: presa scrisa se indreapta spre cea electronica, televiziunea devine live, sa nu mai zicem de piata vanzarilor